Veganska paneer

Med dessa helt  underbart smaskiga paneer kan man göra en wok med terayakisås som slår Chop Chop 😉 Grundreceptet för Paneer kommer ifrån Janesh Vaidya’s bok Maten är min medicin.

Se bara på den här tallriken…

Ingredienser

3 dl kikärtsmjöl
1,6 liter vatten
1 tsk kokosolja
0.5 msk gurkmeja
1 tsk salt

Hur du gör
Det här är ett riktigt ”långkok” men det är riktigt billigt och gott. Tips är att panera bitarna. Annars kan man använda det istället för Tofu ( marinera bitarna eller mixa till fusk-fisk ).

Blanda kikärtsmjöl med vatten i en stor bunke. Vispa så att det blandas väl. Låt stå över natten i rumstemperatur utan att röra om.

Ta sedan bort 6 dl vatten längst upp utan att röra om. Värm upp oljan i en kastrull och häll ner den översta vätskan ifrån bunken – lämna kvar den tjocka smeten i botten. Tillsätt salt och gurkmeja och låt tjocka till på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Jag brukar låta det stå i 5-10 minuter. Häll sedan i resterande kikärtssmet och rör nu hela tiden för att det inte ska brännas i botten samt inte bli så mycket klumpar. Låt småkoka i ytterligare 5-10 minuter.

Lägg en kökshandduk i en brödform och häll i smeten. Jämna till ytan vid behov. Vik över handduken och låt stå i rumstemperatur i ca 8 timmar eller över natten.

Tips för att få kikärtssmeten ännu lite mer fast är att efter den sista fasen ovan – ställ in den några timmar i kylskåpet.

 

Panering
1.5 dl ströbröd
0.75 dl potatismjöl
lite salt och peppar

1.5dl ströbröd och 0.75dl potatismjöl är för hela satsen paneer. Blanda paneringen väl i en stor tallrik, skär paneer till lagom fyrkanter t.ex och lägg sedan i tallriken. Blanda väl så att paneerbitarna får paneringen på alla sidor.

Lägg sedan paneerbitarna på en plåt med bakplåtspapper och sprinkla över lite olivolja, panera i ugn på 225/250 grader i ca 20 minuter. Efter halva tiden – ta ut plåten och vänd bitarna samt sprinkla på lite mer olivolja.

Om du har grillfunktion på din ugn så kan du köra ytterligare ca 10 minuter med grill för att få en ännu krispare yta.

Panerade bitar klara för ugn

Panerade och redo för fest!

Som  tallriken längst upp kan man woka diverse grönsaker och koka ris samt göra en terayaki sås till. Ett bra och enkelt recept på terayakisås finns här.