Jag har gjort egna energibars ett tag men då har dom alltid gräddats i ugnen så då började jag fundera om det inte finns raw food energibars istället. Hittade ett recept i Linns träningsblogg som jag utgick ifrån – OJ vad goda dom blev och dessutom ännu mer mättande än om man har dom i ugnen vilket jag fann intressant.

Det jag vill visa med detta inlägget är hur jag gör och hur man får en bra form på smaskiga raw energibars som smakar farligt nära godis 😉 Längre ner finns bilder, lite tips och variationer.

Ingredienser:
2 dl torkade ekologiska dadlar ( ca 20 st dadlar )
2 dl sötmandel
1 dl cashewnötter
3 msk rå ekologisk kakao
2 msk kokosolja
2 msk vatten

Gör så här:
Mät upp alla ingredienser och mixa i en matberedare. Konsistensen ska vara lite kladdig ( om inte så tillsätt en msk vatten i taget ). Forma dom till bitar med bakplåtspapper och lägg dom i frysen i några timmar eller direkt i kylskåpet. Lägger du dom i kylskåpet behöver dom stå lite längre innan dom stelnar förstås. Sedan kan dom förvaras antingen i frysen eller i kylskåpet.

Så här blir det efter man har mixat ihop allting.

Plocka fram bakplåtspapper – jag brukar använda färdigklippta i ark. Dela ett ark på mitten.

 

Lägg sedan upp en bit av ”degen” på pappret.

Vik pappret som ett litet paket och lämna lite utrymme i ändarna.

 

Vik sedan in ändarna och tryck ut ”degen” så att den blir platt och jämn. Se även till så att ”degen” trycks ut till båda ändarna ( det är detta som gör en bra form ).

 

Så här kan det se ut när man har tryckt ut ”degen” – fina och så gott som raka kanter =)

 

Ta sedan en vanlig bestickskniv och dela upp i lagom stora bitar. Placera i frysen eller kylskåpet.

Variationer man även kan blanda i ( en eller flera – prova själv! ):
1) Gojibär
2) Kokosflingor
3) Havreflingor
4) Solrosfrön
5) Nyponpulver
6) Andra typer av nötter

Utgå ifrån grundreceptet och prova dig fram till den variant som du tycker om =) Tänk bara på att ”degen” ska vara lite kladdig när den är färdigmixad.

 

 

2 svar till “Raw food energibars ( veganska dessutom )”

  1. Linn skriver:

    Kul att du gillade dem. Och tack för att du länkade 🙂 Smaklig måltid! /Linn

  2. fredrik skriver:

    Absolut =) Många som gillar det receptet och blir förvånade hur gott det blir.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *