Glutenfritt vegansk potatislimpa

20140908_195728Glutenmage? Blir din mage uppsvälld av för mycket vetemjöl? Ett hett tips är att minska på intaget gluten som med detta brödet. Orginalreceptet hittade jag på matklubben, länk finns här. quinoamjöl är lite dyrare än andra så jag provade att modifera orginalreceptet lite grann med andra mjölsorter än bara quinoamjöl. Det jag provade första gången så hade jag hälften quinoamjöl och hälften mandelmjöl. I skrivande stund så bakas ett nytt bröd och då har jag 3dl mandelmjöl, 1dl quinoamjöl ( det sista i påsen ) och 2dl havremjöl. Det sistnämda gjorde jag genom att mixa havregryn med en stavmixer bara. För att variera smakerna så är förstås en klassisker – brödkryddor.

Mandelmjöl som jag har använt brukar vara väldigt smuligt har jag märkt sen tidigare så därför har jag i veganskt “ägg” ( linfrö dvs ) men det går lika bra att använda vanligt ägg om man så vill det. I orginalreceptet finns det inget ägg eller variant. Har inte heller haft jäst hemma så har använt 2 tsk bakpulver istället – det blir lite annat resultat med bakpulver än jäst förstås.

Nog svamlat.. till receptet!

Glutenfri potatislimpa ( 1 brödform )

6 dl mjöl ( t.ex quinoamjöl eller quinoamjöl/mandelmjöl )
3 dl havredryck
1.5 msk olja ( solros eller raps förslagsvis )
1.5 msk kummin
1 tsk salt
1.5 msk honung
2-4 rivna potatisar
2 dl quinoaflingor
1 pkt färsk jäst eller 2 tsk bakpulver
2 msk linfrö

Solroskärnor till garnering

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll upp linfrön i en skål med lite vatten ( ca 3 msk ) och låt stå i kylen ca 10 minuter tills det blir geléaktigt.

Skala och riv potatis.

Blanda alla torra ingredienser samt kryddor, tillsätt olja och honung samt riven potatis. Blanda även ner linfröna. Om du har bakpulver så blanda i detta.

Om du har färsk jäst: Värm havredryck till fingervarmt och smula ner jästen, rör tills det har löst upp sig. Blanda ner jästen i det torra.

Smörj och bröa en brödform eller lägg i ett bakplåtspapper ( beror på om du har skum teflon förstås, har du teflen är det bättre använda bakplåtspapper ).

Häll i smeten i formen och strö ut lite solroskärnor ovanpå brödet.

Grädda i ugnen i 45 minuter utan förjäsning.

Tips: Låt brödet vila en dag innan det skärs upp så kommer brödet bli saftigare och smular inte lika mycket.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *