Japp, allt stämmer och är helt sant faktiskt! :p

Detta receptet är lite modifierat ifrån orginalreceptet bovetefrallor. Blir lika bra varje gång jag har gjort det.

Tips är att använda samma recept fast lite större och sesamfrön om man vill ha hamburgerbröd 🙂

Eftersom de inte har något konserveringsmedel är det bra att frysa in om man inte äter upp alla inom några dagar förstås.

Ingredienser

1 dl psylliumhusk

11 dl mjölmix ( se nedan )

9 dl vatten ( 33 grader )

1/2 påse torrjäst

en nypa salt

Ca 1 msk sötning ( t.ex agavesirap, björk/ kokossocker )

Lite mjöl till utbakning t.ex bovete

Mjölmix

3 dl potatismjöl

5 dl majsmjöl

3 dl bovetemjöl

Hur du gör

Blanda alla torra ingredienser i en skål eller mixer som har degknivar. Om du inte en mixer kan du likaväl använda en elvisp med degspiraler. Blanda de torra ingredienserna så det blir jämt.

Värm vattnet till 33 grader ( dvs lite kallare än vad som skrivs på jästpaketen ). Häll i vattnet med de torra och blanda väl till en jämn smet. Den kommer vara lite lös/kladdig men det kommer psylliumhusken att ordna upp.

Låt degen dra ihop sig och jäsa lite under en bakhandduk i ca 20-30 min. Se till att degen inte blir överjäst bara.

Häll ut lite mjöl på ett bord och stjälp ur degen. Ta lite mjöl ovanpå degen och knåda lite snabbt i några vändor.

Gör en lagom rulle av degen, dela in i två halvor ( en per plåt ) och dela sedan varje halva i 8 delar.

Forma/krama varje del till små bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa 1.5-2h ( beror på temperaturen i köket, bara så att dom jäser upp och ser fina ut ).

Grädda sedan i ugnen i 7-10 min i 225 grader.

Obs; låt frallorna svalna helt innan du skär upp. Nybakta blir dom lite kladdiga men inte när dom svalnat.

Bilder


Färdig deg som ska jäsas omgång 1

Degen har blivit lite större nu 🙂

Stor degklump fördelas till mindre passande bitar ( en sats blir 2 plåtar )

En plåt är klar för jäsning 2 ( omjämnheterna kommer fixa sig själva vid andra jäsningen )

Första plåten är gräddad, lagom hårda/mjuka, inte för hårda och inte för mjuka. Gräddade dom efter 1.5h vilket fick
räcka då sovklockan började göra sig till känna.

Uppskärda dagen efter. Dags för kaffe med smörgås!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *