Enklaste glutenfria fröbrödet

Jag tror att det här är det bästa glutenfria brödet som jag nånsin gjort tror jag minsann faktiskt sådeså 😀 Det är lätt att göra, svårt att göra fel, blir fluffigt, safigt och farligt gott. Tips är att rosta skivorna.

Som med andra glutenfria bröd är det viktigt att låta brödet svalna INNAN man skär i det. Annars blir det en helt annan konsistens och risk det är degigt fortfarande.

För att göra det ännu enklare och bästa resultat så investera en femtilapp och köp en stektermometer på Clas Ohlsson om du ej har någon. Då kan man bara se på temperaturen när det är klart.

Orginalrecept kommer härifrån.

Ingredienser

1/2 påse torrjäst för matbröd
2 dl potatismjöl
2 dl majsmjöl
1.5 dl bovetemjöl
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
0.5 dl sesamfrön
3 msk nyponskalsmjöl
5 msk psylliumhusk eller fiberhusk ( EJ finmalt )
en nypa salt
2 msk björk eller kokossocker eller agavesirap
6.5dl ljummet vatten (35°C)

lite olivolja
glutenfritt ströbröd

Hur man gör

Smidigast (tycker iaf jag) är att blanda ihop degen i en mixer men det är inget krav förstås.

Blanda alla torra ingredienser, värm vattnet till 35°C ( dvs lite kallare än man vanligtvis brukar ta ). Mixa eller blanda alla ingredienserna väl. Konsistensen blir som en muffinssmet ungefär, lösare än en vanlig bröddeg men psylliumhusken kommer att suga åt sig vätskan under jäsningen.

Häll lite olivolja i en brödform i en aluminium-form utan teflon ( finns billigt på Ikea t.ex ) och smörj in alla sidor med olivoljan med en pensel. Strö på lite ströbröd på alla sidor
och botten. ( Om du ändå har en teflon-form så behövs det förmodligen inte olja + ströbröd beroende på skick ).

Häll ner/klicka ner brödsmeten i formen och jämna till med en sked. Lägg över en jäshandduk och låt jäsa i 1,5 – 2 timmar beroende på hur varmt du har i köket. När degen jäst till kanten ungefär är den redo för ugnen. Är det kallt i köket är ett tips att värma upp ugnen en stund för mer värme.

Ställ in brödet i ugnen långt ner i 225 °C i ca 35 minuter ( med stektermometer ska den komma upp till minst 90 °C ). Har du stektermometer så låt brödet stå inne en kvart innan du sticker ner termometern i brödet.

Låt brödet svalna i en handduk innan du skär upp.

Ett försök att visa hur degen ser ut när den har blandats, lösare än vanlig bröddeg men inte rinnig och lös.

Nu har degen jäst och står långt ner i ugnen, redo för gräddning!

Mmmmm.. nam nam!